Zjednodušené počítačové modely prvků pro distribuci vzduchu - Mishuk, Aliaksandra (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2018)
Cílem této diplomové práce je vytvoření zjednodušeného modelu skutečné vířivé výusti s využitím CFD (Computational Fluid Dynamics) simulace takového, aby byl co nejjednodušší pro výpočet (měl jednoduchou geometrii, vhodnou výpočetní síť a umožňoval rychlé definování okrajových podmínek) a zároveň tvořil obraz proudění vzduchu v prostoru co nejvíce odpovídající skutečnosti. V průběhu práce byl vytvořen CFD model s určitou geometrii. Následně byla vyzkoušena různá nastavení modelu. Výsledky výpočtů byly porovnané s výsledky experimentálního měření PIV metodou.

The goal of this master thesis is to create a simplified model of an actual swirl diffuser using CFD (Computational Fluid Dynamics) simulation, so that it would be easy to calculate (would have a simple geometry, a proper mesh and would enable quick definition of the model’s boundary conditions) and would also create an airflow pattern in space as close to reality as possible. In the process a CFD model with a certain geometry was created. Subsequently, various model settings were tested. Calculation results were compared with the results of the experimental measurement done using the PIV method.
Simplified computer models of elements for an air distribution
Keywords: Zjednodušený model; CFD; modelování; simulace; vířivá výusť; rychlostní profil; obraz proudění; okrajové podmínky; výpočetní síť; kvalita sítě; turbulence.; Simplified model; CFD; modelling; simulation; swirl diffuser; velocity profile; airflow pattern; boundary conditions; mesh; mesh quality; turbulence.