Analýza bezpečnosti a použitelnosti kryptoměnových peněženek - Brna, Filip (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2022)
Cieľom práce je zanalyzovať bezpečnosť a použiteľnosť kryptomenových peňaženiek rôznych kategórii. Práca je zameraná na zoznámenie sa s najpoužívanejšími kryptomenovými peňaženkami, hrozbami súvisiacimi s ich používaním, následnom otestovaní vybraných peňaženiek navrhnutými testovacími scenármi a tiež vyhodnotením testovania doplneným o definíciu niekoľkých doporučení na ich správne používanie. Pri systematickom testovaní bola použitá metóda návrhu testovacích scenárov, nasledovalo systematické testovanie a na záver boli ohodnotené jeho výsledky. Vykonaným výskumom bolo zistené, že najpoužívanejšie kryptomenové peňaženky dosahujú vysokú mieru zabezpečenia proti popísaným hrozbám a rovnako ponúkajú širokú škálu možností ich využitia. Výsledky tejto práce umožňujú používateľom ľahšie pochopenie problematiky spojenej s uchovávaním a manipulováciou s kryptomenami. Na základe výsledkov testovania má používateľ možnosť výberu kryptomenovej peňaženky presne podľa jeho používateľských potrieb a bezpečnostných nárokov.

This thesis aims to analyze the security and usability of cryptocurrency wallets of different categories. The work is focused on familiarizing with the most used cryptocurrency wallets, threats related to their use, subsequent testing of the selected wallets with the proposed test scenarios, and evaluation of the testing supplemented with the definition of several recommendations for their proper use. In the systematic testing, the method of designing test scenarios was used, followed by systematic testing, and finally, the results were evaluated. The research conducted found that the most widely used cryptocurrency wallets achieve a high level of security against the described threats and offer a wide range of possibilities for their use. The results of this work allow users to understand the issues associated with storing and handling cryptocurrencies more efficiently. Based on the results of the testing, the user has the possibility to choose a cryptocurrency wallet precisely according to his user's needs and security requirements.
Security and Usability Analysis of Cryptocurrency Wallets
Keywords: kryptomena; krypto; kryptomenová peňaženka; krypto peňaženka; analýza; testovanie; použiteľnosť; bezpečnosť; hrozby; opatrenia; doporučenia; cryptocurrency; crypto; cryptocurrency wallet; crypto wallet; analysis; testing; usability; security; threats; precautions; recommendations