Servomotor s elektronickou komutací, jeho řízení a nastavování. - Schmied, Miloš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2009)
Tato práce se zabývá rozborem servopohonu ACOPOS a jeho příslušenstvím. Je zde popsána kaskádní regulační smyčka pro řízení a nastavování servomechanizmu od B&R Automation s důležitými parametry. Dále se zde na základě znalostí o řídicím systému věnujeme návrhu regulátoru otáček servomotoru se zátěží. Závěrem práce porovnáváme jednotlivé způsoby regulace servopohonu. Jako demonstrace dosažených výsledků jsou zde realizovány laboratorní úlohy Polohový servomechanizmus a Regulátor otáček se zátěží.

This thesis deals with the analysis of the actuator ACOPOS and its accessories. There are described the cascaded control loop concept and the setting servomechanism from B&R Automation with the important parameters. We follow the draft a speed controller servomotor with a load with the regards to knowledge of the control system. We compare the different methods of labor control actuator at last. There are implemented laboratory tasks of Position servomechanism and speed servo controller-on-load as a demonstration of our achieved results.
Servomotor with electronic commutating and his control and adjusting.
Keywords: Servopohon; servomotor; kaskádní regulace; Ethernet Powerlink; Automation Studio; Power Panel; B&R; poziční regulátor; rychlostní regulátor; proudový regulátor.; Servo; servomotor; cascading control; Ethernet Powerlink; Automation Studio; Power Panel; B&R; the position controller; speed controller; current controller.