Statické řešení betonového komínu - Kašparů, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2013)
Cílem diplomové práce je posouzení dříku železobetonového komínu a návrh založení na kombinaci namáhání normálovou silou a ohybovým momentem. Pro vyhodnocení vnitřních sil byly vytvořeny dva prutové modely (dle ČSN, dle EN) a jeden skořepinový. Pro vytvoření bylo použito programu konečných prvků SCIA ENGINEERING. Zatížení uvažovaná při výpočtu patří – vlastní tíha, ochranné pouzdro, teplota, teplota, vítr, odtrhávání vírů. Po výšce dříku byly provedeny řezy, ve kterých je konstrukce posuzována. Pro posouzení dříku a plošného základu byl vytvořen algoritmus v programu MS EXCEL. Posouzení piloty bylo provedeno v programu GEO 5. Výkresová dokumentace zahrnuje výkresy tvarů a výkresy výztuže jednotlivých částí komína.

The goal of this Master´s thesis is a review of a reinforced concrete chimney´s stack and a foundation design based on a combination of M+N load. Two bar models (by ČSN and EN) and one shall model were created to analyze internal forces. The fine element software SCIA ENGINEERING was used to create the models. The loads taken into consideration - for analysis include self weight, lining, temperature, wind, and Karman vortex. The stack was horizontally divided by several cuts which were investigated. The stack and foundation were designed by an algorithm created in the program MS EXCEL. The piles were designed in the program GEO 5. Drawings include - drawings of shapes and drawings of the reinforcement of specifics part of chimney.
Static solution of concrete chimney
Keywords: Železobeton; dřík; základ; pilota; výztuž; komín; ohybový moment; normálová síla.; Reinforcement concrete; stack; foundation; pile; reinforcement; chimney; bending moment; normal force.