Modelování energetického zdroje a plánování jeho provozu s využitím pokročilých matematických metod - Benáčková, Jana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Tato práce se zabývá návrhem ekonomicky efektivního využití biomasy při spoluspalování s uhlím pro reálnou teplárnu, jejímž požadavkem bylo optimální využití stávající palivové základny a naplánování ročního provozu vzhledem k měsíční poptávce po teple. Při vytváření matematického modelu teplárny, který je založen na poskytnutých provozních datech, aplikujeme regresní analýzu a stochastické programování. Celkový model energetického zdroje pak používáme pro návrh optimálního plánování provozu s ohledem na ekonomiku. Zejména jde o plánování dávkování paliv a výroby energií.

This master's thesis deals with the proposal of the cost-effective biomass and coal combustion concept for a real generation plant. The optimization of the current fuel basis exploitation and annual operation scheduling was the main goal. Applying the regression analysis and stochastic programming the mathematical model was constructed based on the operating data. The overall energy source model was implemented to the concept of the optimal operation scheduling considering the economic aspects. The fuel utilization and energy production planning are the main applications of this design.
Modelling of energy producing system and its operation planning applying advanced mathematical methods
Keywords: Stochastické programování; regresní analýza; optimalizace; biomasa; teplárna; Stochastic programming; regression analysis; optimization; biomass; heating plant