Komunikační jednotka pro monitoring námořní přepravy - Fučík, Stanislav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2022)
Tato diplomová práce se zabývala tvorbou monitorovácí jednotky pro námořní dopravu. Cílem bylo zhodnotit současná řešení z oblasti monitorování námořní dopravy a navrhnout vlastní řešení. Navržené řešení je napájeno solárními panely a Li-Ion bateriemi. Pro odesílání dat je použito satelitní a mobilní připojení, pro získání informace o pozici je použita GPS. Jednotka je vybavena senzory pro měření teploty, vlhkosti, akcelerace, vniknutí vody do kontejneru a detektorem otevření dveří. Jednotka je odolná vůči atmosferickým vlivům panujícím na moři a je dlouhodobě provozuschopná na moři.

This thesis addressed the monitoring of maritime traffic. The aim was to evaluate current solutions in the field of maritime traffic monitoring and to design and create new solution. The proposed solution is powered by solar panels and Li-Ion batteries. For sending data, satellite and mobile connections is be used. As a source of information about position GPS is used. The monitoring unit is equipped with sensors for measuring temperature, humidity, acceleration, intrusion of into the container and a detector of the opening door. The unit is resistant to the atmospheric influences prevailing sea and is operational long-term at sea.
Gateway for monitoring maritime transport
Keywords: Námořní doprava; monitorování přepravních kontejnerů; iridium 9602; satelitní komunikace; SIM7000E; mobilní komunikace; detekce pádu; Maritime transport; container monitoring; iridium 9602; satellite communications; SIM7000E; mobile communications; fall detection