Zabezpečená archivace dat s využitím cloudového výpočtu - Šulič, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2021)
Táto diplomová práca sa zaoberá podrobnou anlýzou možností realizácie privátneho cloudu a zabezpečenej archvácie dát na dlhé obdobie prostredníctvom nástrojov s otvoreným zdrojovým kódom. Popisuje jednotlivé štandardy a procesy prípravy dát, ako aj referenčný model OAIS pre dlhodobé uchovávanie. Z analyzovaných informácií je vytvorený kompletný návrh konečného riešenia, s popisom funkčnosti a spôsobom nasadenia v prostredí kontajnerov Docker. Implementácia návrhu a hlavná funkcionalita jednotlivých systémov ako Archivematica či Nextcloud je dôkladne popísaná a taktiež sú definované hardvérové nároky a ohodnotená kryptografická bezpečnosť.

This master’s thesis is focused on detailed analysis of possibilities of implementing a private cloud and secure data archiving for a long period of time using open-source tools. It describes the individual standards and processes of data preparation, as well as the OAIS reference model for long-term preservation. From the analyzed information, a complete design of the final solution is created, with a description of the functionality and the method of deployment in the environment of Docker containers. The design implementation and the main functionality of individual systems such as Archivematica or Nextcloud are thoroughly described and also the hardware requirements and cryptographic security were evaluated.
Secure data archiving using cloud computing
Keywords: Archivácia; dlhodobé uchovávanie; cloud; kontajnerizácia; Docker; OAIS; Archivematica; Nextcloud; Archiving; long-term preservation; cloud; containerization; Docker; Archivematica; Nextcloud