Inovace úhlové brusky - Záhejský, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
Bakalářská práce na téma inovace úhlové brusky se zabývá zlepšováním provozních parametrů úhlových brusek, zejména v oblasti kluzného kontaktu. Úhlové brusky se řadí mezi elektrické ruční nářadí, které zpravidla bývá využíváno v náročných podmínkách. V zájmu proniknutí do problematiky byly v úvodu studovány nefunkční exempláře úhlových brusek a analyzovány jejich poruchy a vzorky prachových částic. V dalších částech byla věnována pozornost měření základních parametrů úhlových brusek, mezi něž patří například vystupování jednotlivých lamel komutátorů. Dále se práce zabývá aplikací teflonu do oblasti kluzného kontaktu, shrnuje chování kluzného kontaktu s přítomností teflonu a popisuje jeho základní vlastnosti. Závěr práce je věnován praktické aplikaci teflonu do prostoru kluzného kontaktu, která je podložena dlouhodobými zkouškami.

This thesis deals with the innovation of angle grinder and with upgrades of operating parameters, particularly the sliding contact. We count the angle grinders among electric hand tools, which are usually used in hard conditions. In the first time the non-functional examples of angle grinders were studied and their defects and the samples of dust were analysed. The aim of the other parts of this thesis was to measure the basic parameters of angle grinders, mainly the behavior of the comutator lamination. The following part is focused on application of teflon into the sliding contact, summarizes the behavior of the sliding contact with the presence of teflon, and describes the basic properties of teflon. The conclusion describes the practical application of teflon on the sliding contact, which is supported by long-term tests.
INNOVATION ANGLE GRINDER
Keywords: elektrický stroj; kluzný kontakt; inovace; PTFE; úhlová bruska; electric machine; sliding contact; innovation; PTFE; angle grinder