Vývojové etapy v CNC obrábění - Dlouhý, Vít (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá obráběním s využití CNC strojů. V úvodní části je nastíněný stručný historický vývoj těchto obráběcích strojů. Dále jsou uvedené charakteristiky související s obráběcími procesy. V další kapitole je popsáno obrábění na klasických konvenčních obráběcích strojích. Následuje vstup výpočetní techniky do oblasti obrábění a její dopady. Poslední teoretická kapitola shrnuje možnosti současných CNC obráběcích strojů. V závěrečné části je popis výroby vybrané rotační součásti vyrobené pomocí CNC soustruhu.

This bachelor thesis deals with machining with the use of CNC machines. In the introductory part is outlined a brief historical development of these machines. The following are characteristics associated with machining processes. In the next chapter it is described for machining on the classic conventional machine tools. Followed by the entry of computer technology into the field of machining and its impact. The last theoretical chapter summarizes the capabilities of the current machines CNC machine tools. In the final part is a description of the production of the selected rotational components produced by using CNC lathe.
Development stages in CNC machining
Keywords: technologie CNC obrábění; obráběcí stroje; obrobek; řezný nástroj; NC program; technology of CNC machining; machine tools; workpiece; cutting tool; NC program