Detekce útoků typu SYN flood - Ruprich, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2014)
Tato práce se zabývá detekcí anomálií v analýze síťového provozu. Cílem je implementace tří algoritmů, určených pro odhalení síťových útoků typu SYN flood. Použité metody monitorují síťový provoz v reálném čase a vytváří určitý model běžného chování provozu. Tento model pak slouží k odhalení chování, které do modelu nezapadá a je tak považováno za anomálii. Algoritmy byly implementovány v programovacích jazycích C a C++. Nastavení parametrů algoritmů a jejich testování bylo založeno na reálných datech z monitorovacích sond organizace CESNET s použitím frameworku Nemea.

The thesis deals with a topic of anomally detection in network traffic. The goal is to implement three algorithms which will be able to reveal SYN flooding types of network attacks. Used methods monitor network traffic in real time and create certain model of normal traffic behaviour. This model is then used to detect behaviour which does not fit the model and therefore is considered as an anomally. Algorithms were implemented in C and C++ programming languages.
Detection of SYN Flood Attacks
Keywords: Detekce anomálií; DoS útok; SYN flooding; Anomaly detection; DoS attack; SYN flooding