Elektronická identifikace a služby vytvářející důvěru pro elektronické transakce - Hrbotický, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou elektronické identifikace a služeb vytvářejících důvěru pro elektronické transakce. Práce popisuje a vysvětluje pojmy, které se využívají v oblasti elektronické komunikace a jsou uvedeny v nařízení eIDAS. Dále se zabývá řešeními demonstrující služby vytvářející důvěru. V praktické části je návrh laboratorní úlohy, kdy si student vyzkouší možnosti, které certifikační autorita nabízí. Cílem práce je definice a vysvětlení pojmů dle nařízení eIDAS a realizace systému, který funkčnost těchto služeb bude demonstrovat.

Bachelors thesis talking about problematics of electronic identification and trust services in electronic transactions. It describes and explains concepts used in the area of electronical communication mentioned in regulation eIDAS. Solutions demonstrating trust services are part of the work. As practical part of this thesis was created laboratory exercise, in which will students try the possibilities offered by certification authority. The goal of this work is explanation and definition of concepts according to eIDAS regulations and realization of system demonstrating these services.
Electronic identification and trust services in electronic transactions
Keywords: Elektronická transakce; elektronická identifikace; bezpečnost; eIDAS; certifikát; digitální podpis; elektronický podpis; elektronická pečeť; elektronické časové razítko; služba elektronického doporučeného doručování; autentizace internetových stránek; certifikační autorita; gnoMint; laboratorní úloha; Electronic transactions; electronic identification; security; eIDAS; certificate; digital signature; electronic signatures; electronic seals; electronic time stamps; electronic registered delivery services; website authentication; certification authority; gnoMint; laboratory exercise