Testování okysličenosti krve pro piloty - Kvasnička, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2010)
Práce se zabývá studiem měření okysličenosti krve u pilotů, které je založeno na neinvazivní metodě pulsní oxymetrie. Tato metoda využívá selektivní absorpce záření oxyhemoglobinem a redukovaným hemoglobinem ve spektru infračerveného a červeného záření. Pro měření je rozhodující pulzující složka arteriální krve, ve které je měřena koncentrace okysličeného hemoglobinu ku celkovému množství hemoglobinu.

This work investigates the measurement of blood oxygenation for pilots, which is based on noninvasively method of pulse oxymetry. This method is based on the selective light absorption in the spectrum of infrared and red light by oxyhemoglobin and reduced hemoglobin. For measurement is crucial a pulse component of arterial blood, in which is measured concentration of hemoglobin to total amount of hemoglobin.
Testing of Blood Oxygenation for Pilots
Keywords: pulsní oxymetrie; saturace; oxymetr; měření okysličení krve; absorpce záření; pulse oxymetry; saturation; oximeter; measurement of blood oxygenation; absorption of light radiation