Realizace vysokorychlostního přenosového kanálu s využitím polarizačních rovin šíření světla - Mafka, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2017)
Diplomová práce se zabývá analýzou způsobu šíření světla optickým vláknem dvěma polarizačními rovinami. Teoretická část je zaměřena na problematiku polarizovaného světla, jeho matematickému popisu pomocí Stokesových a Jonesových vektroů, zobrazení stavu polarizace na Poincarého kouli a polarizačnímu multiplexu. V praktické části je nejdříve proměřeno několik laboratorních měření k ověření teoretických předpokladů z předešlých kapitol. V závěru práce bylo sestaveno funkční pracoviště polarizačního multiplexu pro vlnovou délku 1550 nm.

The aim of this master’s thesis is to analyze ways of propagation light in optical fiber with two polarization planes. Theoretical part is focused to to the issue of polarized light, its mathematical description using Stokes and Jones vectors, the state of polarization on Poincare sphere and polarization multiplex. In the practicle part are first measured several laboratory measurements to verify the theoretical assumptions from the previous chapters. At the end of the thesis was constructed a functional polarization multiplex for wavelength 1550 nm.
Transmission Broadband Channel Implementation Using Light Propagation Polarization Axes
Keywords: Polarizace; Stokesovy vektory; Jonesovy vektory; Poincarého koule; PM vlákna; Dvojlom; Polarizační multiplex; Polarization; Stokes vectors; Jones vectors; Poincaré sphere; PM fibers; Birefringence; Polarization multiplex