Optimalizace robotizovaného svařování tandemem s využitím laserové kamery - Paťha, Vladimír (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2018)
Práce ověřuje výhodnost nového robotizovaného svařovacího pracoviště z hlediska rychlosti, kvality a produktivity. Nové pracoviště využívá tandemový hořák a laser offline senzor sloužící k vyhledávání pozice svaru. Dále je využito dvouosé svařovací polohovadlo pro lepší polohování a snížení nebezpečí tečení svaru. Pro všechny pracoviště je shodná technologie svařování, dle normy ČSN EN ISO 4063, metoda 138 a stejná ochranná atmosféra směsného plynu M 21 dle normy ČSN EN ISO 14175, v poměru 82 % Ar – 18 % CO2.

This bachelor thesis deals with efficiency of new robotic welding cell in terms of speed, quality and productivity. This new robotic welding cell use a tandem welding torch and laser offline sensor for setting position of the seam. This new robotic welding cell use also dual axis rotator for better positioning and loss risk of weld metal flow. For all robotic welding cells is the same welding technology acc. international standard EN ISO 4063, welding method 138 and the same shielding gas M 21, acc. international standard EN ISO 14175, mixture of 82 % argon plus 18 % carbon dioxide.
Optimizing of robotized tandem welding with availing of laser cameras
Keywords: tandemové svařování; laser offline senzor; svařovací metoda 138; tandem welding; laser offline sensor; welding method 138