Experimentální studium součinitele tření kloubní chrupavky - Praus, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Bakalářská práce se zabývá výzkumem součinitele tření kloubní chrupavky. Po úvodu do biotribologie je v práci popsán princip měření na zařízení Mini-Traction Machine a jeho stručný popis. Dále následuje návrh přípravy a uchovávání vzorků chrupavky, konstrukce upínáku vzorku do zařízení MTM a samotný výzkum součinitele tření. Výsledky experimentálního výzkumu ukázaly negativní vliv uchovávání vzorků v lednici. Naopak měření součinitele tření vzorků uchovávaných v mrazničce prokázalo zachování mechanických vlastností chrupavky. Znatelný vliv na tření má také rychlost a zatěžující síla. S rostoucí rychlostí součinitel tření roste. Při vyšších rychlostech dochází k extrémnímu nárůstu součinitele. Naopak s rostoucí normálovou silou součinitel tření klesá.

This thesis deals with the experimental study of friction in articular cartilage. After the introduction to biotribology, there are described a principle of measurment on the Mini-Traction Machine and a brief description of machine itself. After that, there is a propose for a preparation and storage of cartilage samples, construction of the adapter into the MTM and research of the friction coefficient. The results of experimental research showed the negative effect of storing the samples in the refrigerator. On the other hand, the measurement of the friction coefficient of the samples stored in the freezer showed the preservation of the mechanical properties of cartilage. Even load and speed of loading have a big effect on friction. When the speed increases, the coefficient of the friction increases too. There is an extreme increase of the friction at higher speeds. But with increasing load the friction coefficient decreases.
Experimental study of friction in articular cartilage
Keywords: Biotribologie; tření; kloubní chrupavka; Mini-Traction Machine; Biotribology; friction; articular cartilage; Mini-Traction Machine