Plug-and-play Pohořelec - Sabo, Pavol (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury, 2025)
Cílem této bakalářské práce bylo zpracovat aktuálně nevyužívanou budovu s přilehlými prostory v historickém centru Brna, konkrétně na ulici Pohořelec. Tato budova je v současné době ve vlastnictví města. Hlavním záměrem návrhu bylo transformovat tento prostor z dopravního uzlu na místo setkávání, které by podporovalo vznik nové komunity a zároveň reagovalo na aktuální společenské a environmentální výzvy. Tento cíl jsem se pokusil naplnit vytvořením „Centra udržitelnosti“, které se snaží odpovědět na současné environmentální problémy a zapojit širokou veřejnost, dobrovolníky a odborníky se zájmem o tuto tematiku. Budova zahrnuje různé funkční celky, které se zaměřují na klíčové oblasti udržitelnosti – od ekologických forem dopravy, přes udržitelnou spotřebu a recyklaci materiálů, až po alternativní způsoby bydlení. Návrh také počítá s prostorem pro vzdělávání, workshopy a komunitní aktivity, které mají za cíl zvýšit povědomí o ekologických výzvách a nabídnout praktická řešení pro každodenní život. Díky této koncepci se místo proměňuje v dynamické centrum propojující různé aspekty udržitelného života a vytváří tak nový bod na mapě města, kde se lidé mohou nejen setkávat, ale i aktivně podílet na formování udržitelnější budoucnosti.

The aim of this bachelor’s thesis was to redesign a currently unused building and its adjacent spaces located in the historical center of Brno, specifically on Pohořelec Street. This building is currently owned by the city. The main objective of the design was to transform this area from a transportation hub into a meeting place that would foster the creation of a new community while also responding to current social and environmental challenges. I sought to achieve this goal by creating a “Center for Sustainability,” aimed at addressing present-day environmental issues and engaging the general public, volunteers, and professionals interested in this field. The building incorporates various functional units focused on key areas of sustainability – from ecological forms of transportation, sustainable consumption, and material recycling, to alternative ways of living. The design also includes spaces for education, workshops, and community activities, aiming to raise awareness of ecological challenges and offer practical solutions for everyday life. Through this concept, the site is transformed into a dynamic center connecting various aspects of sustainable living, creating a new landmark on the city map where people can not only gather but also actively contribute to shaping a more sustainable future.
Plug and play Pohořelec
Keywords: coworking; dílny; komunitní bydlení; udržitelnost; sustainability; community housing; workshops; coworking