Charakterizace kosmetických disperzí odstředivým analyzátorem - Tumová, Šárka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2015)
Kosmetické přípravky jsou v dnešní době hojně využívané. Nejčastěji se setkáváme s emulzními produkty, které mohou podléhat procesům vedoucím ke snížení fyzikální stability. Výsledkem je mimo jiné zkrácení doby použitelnosti přípravku či snížení jeho účinnosti. V kosmetické praxi jsou tedy prováděny testy, pomocí nichž se sleduje fyzikální stabilita produktů. Testů je několik druhů a provádí se za různých podmínek. Tato bakalářská práce je zaměřena na sledování fyzikální stability vzorků kosmetických produktů pomocí analytické odstředivky LUMiSizer a pomocí běžně prováděných postupů v kosmetickém průmyslu nebo výzkumu. Cílem je porovnat jednotlivé výsledky a ověřit vhodnost využití přístroje LUMiSizer pro zrychlené stanovení fyzikální stability kosmetických produktů. Pomocí přístroje LUMiSizer byla sledována stabilita vzorků v čase a vliv teploty na stabilitu vzorků. Dále byly provedeny cykly zmrazení-tání a byla aplikována konvenční metoda hodnocení stability. V rámci práce byla také zjišťována účinnost testu stability dle literatury. Přestože výsledky získané pomocí přístroje LUMiSizer plně neodpovídají výsledkům konvenční metody, byl přístroj na základě výsledků dalších provedených experimentů a informací získaných od výrobců používaných vzorků hodnocen jako vhodný nástroj pro posouzení stability vzorků. Přesto se pro přesnější hodnocení stability vzorků doporučuje aplikovat i další metody.

Cosmetic products are widely used nowadays. These products are mostly emulsion systems, in which processes that lower physical stability can take place. This can leads among others to the shortening of the expiration date or to the reduction of the efficacy of the product. So, in the cosmetic practice, the physical stability is monitoring by tests. There are more types of these tests and they can be realized under different conditions. This Bachelor Thesis is focused on monitoring the physical stability of samples of cosmetics products by using an analytical centrifuge LUMiSizer and by using methods that are commonly used in a cosmetic practice and development. The aim of this study is to compare single results and to verify the suitability of the use of LUMiSizer for accelerated determine of the physical stability of cosmetic products. The stability of samples over time and the effect of the temperature on the stability of samples were monitoring by using the LUMiSizer device. Freeze-Thaw cycles and the conventional method of testing the stability of samples were applied as well. There was also determined the effectiveness of the stability test, mentioned by the literature, in this work. Based upon the results of experiments that were carried out and upon information given by manufacturers of samples that were used, the LUMiSizer device was evaluated as a useful tool for assessing the stability of samples although results obtained by the LUMiSizer device are not exactly the same as results of the conventional method. Although the application of additional methods is recommended.
Characterization of cosmetic dispersion by centrifugal analyser
Keywords: Fyzikální stabilita; LUMiSizer; disperzní systémy; kosmetické produkty; Physical stability; LUMiSizer; dispersive systems; cosmetic products