Vápenato-hlinité fáze - hydratace při různých počátečních podmínkách - Tomala, Libor (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá přípravou vápenato-hlinitých fází, konkrétně monokalciumaluminátu (CA), monokalciumdialuminátu (CA2) a dodekalciumheptaaluminátu (C12A7) a jejich hydratací při teplotách 20, 30 a 60 °C. Příprava probíhala slinováním oxidu hlinitého a uhličitanu vápenatého ve správném molárním poměru při teplotě typické pro každou z připravovaných fází (1450, 1600 resp. 1360 °C) v superkantalové peci. Výpaly byly prováděny opakovaně, dokud nebylo dosaženo jejich dostatečné čistoty, která byla zjišťována pomocí rentgenové strukturní analýzy na difraktometru Empyrean od firmy PANalytical. Čisté vápenato-hlinité fáze byly následně podrobeny hydrataci při již zmíněních teplotách a její průběh byl sledován na izotermálním kalorimetru TAM Air od firmy TA Instruments. Vzniklé hydratační produkty byly identifikovány opět pomocí metody XRD.

This thesis deals with the preparation of calcium aluminate phases, namely monocalcium aluminate (CA), monocalcium dialuminate (CA2) and dodecalcium heptaaluminate (C12A7) and their hydration at temperatures of 20, 30 and 60 ° C. Preparation was carried out by sintering aluminium oxide and calcium carbonate in the correct molar ratio at a temperature typical for each of the phase preparation (1450, 1600 respectively 1360 ° C) in superkanthal furnace. Firings were conducted repeatedly until reaching the sufficient purity, which was determined by X-ray diffraction analysis on the diffractometer Empyrean from the PANalytical company. The pure calcium aluminate phases were subsequently hydrated in the already mentioned temperatures and progress was monitored on TAM Air isothermal calorimeter made by TA Instruments. The resulting hydrated products were identified again by using XRD.
Calcium aluminates - hydration under various initial conditions
Keywords: vápenato-hlinité fáze; hlinitanový cement; hydratace; izotermální kalorimetrie; XRD; calcium aluminate phases; alumina cement; hydration; isothermal calorimetry; XRD