Využití spektrofotometrie pro stanovení reziduí léčiv ve vodách - Alexa, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2008)
Rezidua léčiv jako biologicky aktivní látky jsou schopna rušit některé čistící procesy v ČOV. Běžné provozní laboratoře ČOV i úpraven vod jsou vybaveny spektrofotometry pracujícími v oblasti UV a VIS. Proto bylo hlavním cílem práce vypracovat metodický postup na bázi spektrofotometrie, a to ve viditelné oblasti, který by umožnil detekci a stanovení vybraných léčiv.

Residua of pharmaceuticals represent biologically active compounds which can interfere with some purification processes in WWTP. Control laboratories of many WWTP and water works are equipped with UV-VIS spectrophotometers. Therefore, the main goal of this thesis was the elaboration of the method for the determination of selected drugs in water based on the VIS spectrophotometry.
Application of spectrophotometry for determination of drug residua in waters
Keywords: léčiva; spektrofotometrie; povrchové a odpadní vody; pharmaceuticals; spectrophotometry; surface water; waste water