Návrh speciálního koncového efektoru autonomního robotu - Med, Slavomír (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem speciálního koncového efektoru pro autonomní robot, který bude schopný odebírat rostlinné vzorky z listů rostlin. V první části, která je teoretická, je popsáno rozdělení průmyslových manipulátorů, jejich koncové efektory a je zde krátce popsán výzkum rostlin. Právě výzkum rostlin je oblast uplatnění tohoto efektoru. Na základě rešerše dostupných řešení je navrženo několik koncepčních variant, ze kterých je pomocí multikriteriální analýzy vybráno nejlepší z nich. Tento koncept je testován a dále rozvíjen až do finální podoby. Následně jsou provedeny výpočty pro pneumatický obvod efektoru a vypsány bezpečnostní požadavky. V závěru práce je vyhotoveno ekonomické zhodnocení celého efektoru, zhodnocení projektu a navržení dalšího postupu.

This master’s thesis deals with the design of a specialized end effector for an autonomous robot capable of collecting plant samples from plant leaves. The theoretical part describes the classification of industrial manipulators, their end effectors, and briefly outlines plant research. Plant research is the specific application area for this end effector. Based on a review of available solutions, several conceptual variants are proposed, and the best one is selected using multicriteria analysis. This concept is tested and further developed until its final form. Subsequently, calculations are performed for the pneumatic circuit of the end effector, and safety requirements are outlined. The conclusion of the thesis includes an economic evaluation of the entire end effector, project assessment, and recommendations for further steps.
Design of a special effector for autonomous robot
Keywords: Speciální koncový efektor; automatizace rostlinného výzkumu; sběr rostlinných vzorků; ejektor; Specialized end effector; plant research automation; plant sample collection; ejector