Prístavba, nadstavba a modernizácia zdravotného strediska - Batke, Ľuboš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2023)
Diplomová práca je projektom zameraným na prestavbu administratívnej budovy na zdravotné stredisko. V minulosti budova slúžila ako administratívna budova a sídlo obvodného oddelenia Policajného zboru SR. Existujúca budova bude po stavebných úpravách zahrňujúcich nadstavbu, prístavbu a modernizáciu slúžiť obyvateľom mesta ako zdravotnícke zariadenie. Rozšírenie o prístavbu a nadstavbu je nevyhnutné, kvôli nedostatočnej kapacite existujúcej budovy. Nadstavba a prístavba bude mať murovaný zvislý nosný systém z pórobetónových tvárnic. Stropy budú z predpätých železobetónových dutinových panelov. Projekt výrazne mení pôvodný stav vzhľadom na funkčnosť objektu, v ktorom vznikne 17 ambulancií a pracovisko rádiológie. Dispozícia spolu s materiálmi je detailne opísaná v projektovej dokumentácii a aj v textovej časti práce. Diplomová práca tiež uvádza spôsob nutných úprav blízkeho okolia. Pôvodná projektová dokumentácia objektu nebola k dispozícii, všetky informácie boli získané zameraním a obhliadkou stavby vo februári 2021.

The diploma thesis is a project focused on the conversion of an administrative building into a healthcare centre. In the past, the building served as an administrative building and the headquarters of the district department of the Slovak Police Force. The existing building will serve the residents of the town as a healthcare facility after construction modifications including an extension and modernization. Extension is necessary due to the insufficient capacity of the existing building. Extension will have a masonry vertical support system made of aerated concrete blocks. The floor structures will be made of prestressed hollow core slabs. The project significantly changes the original state regarding the functionality of the building, in which 17 outpatient clinics and a radiology workplace will be created. The layout together with the materials is described in detail in the project documentation and in the text part of the work. The diploma thesis also presents the method of necessary adjustments to the immediate surroundings. The original project documentation of the object was not available, all information was obtained by measuring and inspecting the building in February 2021.
Extension and Retrofit of the Healthcare Centre
Keywords: Zdravotné stredisko; ambulancia; prestavba; modernizácia; nadstavba; prístavba; železobetónový skelet; pórobetónové murivo; predpäté stropné dutinové panely; extenzívna vegetačná strecha; kontaktný zatepľovací systém; Svit; Healthcare centre; outpatient clinic; conversion; extension; retrofit; reinforced concrete frame; aerated concrete masonry; prestressed hollow core slabs; extensive green roof; contact thermal insulation system; Svit