Analýza beta-glukanů ve vybraných druzích hub - Phan, Huong Tra (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2018)
Cílem diplomové práce byla analýza obsahu -glukanů ve vybraných druzích hub, kde byla rovněž stanovena celková charakterizace složení a obsažených bioaktivních látek. V teoretické části byla vypracována stručná rešerše o říši Fungi, konkrétněji byla práce zaměřená na oddělení hub Basidiomycota. V rešerši byla popsána morfologie hub a jejich chemické složení. Poslední část teorie byla věnována analytickým metodám, které byly použity v experimentální kapitole. V experimentální části byly připraveny extrakty z vybraných druhů hub (houževnatec jedlý, hlíva ústřičná, žampion bílý, žampion hnědý a boltcovitka bezová), které byly použity na charakterizaci vybraných metabolitů, jako jsou polyfenoly, flavonoidy a antioxidační aktivita. Dále bylo stanoveno množství -glukanů v houbách. S využitím plynové chromatografie bylo stanoveno množství mastných kyselin a pomocí emisní spektrometrie byly vzorky podrobeny analýze těžkých kovů. Dále byla u extraktů z  hub testována cytotoxicita pomocí MTT testu na lidských buňkách. Závěrem byla sledována antimikrobiální aktivita extraktů, proti grampozitivní bakterii Micrococcus luteus, gramnegativní bakterii Serratia marcescens a kvasince Candida glabrata. Práce poskytla přehled o složení a biologické aktivitě vybraných druhů hub.

The main goal of this thesis was to analyse the amount of beta glucans in selected mushroom species. The overall characterization of the composition and content of bioactive compounds in mushrooms was studied too. The theoretical part was focused on description of Fungi, especially the Basidiomycota phyla. The overview of fungal morphology and chemical composition was elaborated. Further, theoretical basis of analytical methods used was introduced. In the experimental part, extracts from selected species of mushrooms (shiitake, oyster mushroom, white champignon, brown champignon and jew’s ear) were prepared. Overall group parameters such as polyphenols, flavonoids, antioxidant activity were determined by spectrophotometry. The amount of beta-glucans in the fungi was measured after enzyme hydrolysis using commercial kit. The content and composition of fatty acids was measured by gas spectrometry. Using emission spectrometry (ICP/OES) the presence of heavy metals was analysed in fungal extracts. Cytotoxicity was tested by MTT test on human cell lines. In the last part the antimicrobial activity against Gram-positive bacterium Micrococcus luteus, Gram-negative Serratia marcescens and yeast Candida labrata was tested. In the thesis, a complex characterization of composition and biological effect of some mushrooms was given.
Analysis of beta-glucans in some fungi
Keywords: Houby; beta-glukany; antimikrobiální aktivita; cytotoxicita; mastné kyseliny; Fungi; beta-glucans; antimicrobial activity; cytotoxicity; fatty acids