Koncepční řešení pohonů výtahů pro dopravu osob - Pluskal, Viktor (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2010)
Tato práce je souhrnem nejčastěji používaných výtahových systémů pro dopravu osob, ať už všeobecně více či méně známých. Je zde provedeno jejich rozdělení dle druhu použitého pohonu a shrnutí jejich výhod, nevýhod a použitelnost v různých objektech a také je popsáno jak jednotlivé systémy fungují, jejich princip a možné modifikace, vše je doplněno grafickými schématy. Nemalý důraz je zde kladen na moderní systémy, které se v posledních letech nejvíce používají.

This thesis is the review of the most used personal elevator systems, both less and more known ones. Their clasification according to the type of their drive and summary of their advantages, disadvantages and usage in different buildings is introduced in this thesis. Also description of how different systems work, the mode of their functionality and various modifications are mentioned in this summary together with the graphical diagrams. Considerable accent is put on modern systems mostly used in last years.
Drives concept of personal lifts
Keywords: výtah; pohon; lanový systém; výtahový stroj; výtahová šachta; výtahová klec; vyvažovací závaží; strojovna; lift; drive; rope system; lift machina; lift shaft; lift cage; counterbalancing weight; machina room