Inovativní nástroj pro odstranění špatné výslovnosti hlásky „R“ - Rexová, Natálie (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2017)
Tato diplomová práce je zaměřena na studium logopedie a na navržení logopedické pomůcky pro rozkmitání jazyka jako pří hlásce r. Pro lepší pochopení problematiky je teoretická část věnována popisu vývoje řeči a narušeným komunikačním schopnostem. Dále jsou uvedeny logopedické metody, pomocí kterých se mohou problémy s artikulací napravovat. Praktická část se zabývá návrhem, sestrojením a otestováním přístroje, který napomůže správně vyvodit problémovou hlásku r. Prototyp je založený na využití elektromotoru ovládaným platformou Arduino a na převodu jeho rotačního pohybu na pohyb přímočarý pomocí mechanické konstrukce simulující klikový mechanismus.

The purpose of this final thesis is to find out about Speech Therapy and to design a device which would help with oscillation of human tongue when the sound r is pronounced. To better understand this subject first part of this thesis takes interest in evolution and physiology of human speech. Next the most common articulation disorder Dyslalia is named and methods for treating Dyslalia are described. In practical part the device for Speech Therapy is designed and created. It is based on frequency of human tongue oscillations and it helps to correct difficulties with sound r articulation. This prototype uses electric motor which is controlled by Arduino platform. Its rotational motion is converted to linear through mechanical construction simulating crank mechanism.
Innovative tool for removing bad pronunciation of the letter "R"
Keywords: Logopedie; narušení komunikační schopnosti; Dyslalie; Arduino; klikový mechanismus; Eagle; Fusion 360; Speech Therapy; articulation disorder; Dyslalia; Arduino; crank mechanism; Eagle; Fusion 360