Analýza doby příčného přemístění motocyklů - Friedel, Daniel (Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství, 2013)
Diplomová práce s názvem Analýza doby příčného přemístění motocyklů zachycuje vznik a vývoj motocyklů, popis jejich typů, konstrukčních prvků a techniku správné jízdy na motocyklu. Hlavním cílem této práce však je zorganizovat a provést měření příčného přemístění a brzdného zpomalení motocyklů. Tyto hodnoty poslouží pro práci soudních znalců. Před samotným zpracováním je navržena metodika pro měření příčného přemístění motocyklů pomocí dvou kamer a dlouhých přesně odměřených čar. Poté je provedeno a vyhodnoceno samotné měření příčného přemístění a brzdného zpomalení. Mezi výstupy této práce tak patří stanovení hodnoty příčného zrychlení, potřebné pro výpočet nejkratší doby příčného přemístění motocyklů a soubor 96 zpracovaných videí průběhů měření pro názornou ukázku všech fází příčného přemístění při jízdě na motocyklu.

Diploma thesis named Analysis of the lateral displacement time of motorcycles captures formation and development of motorcycles, description of construction and proper techniques for riding a motorcycle. The main aim of this work is to organise and perform the measurement of the lateral displacement and deceleration of the motorcycles. These values will serve for forensic experts. Before the measurement was proposed methodology for the measurement of the lateral displacement by used two cameras and long chalk line. Follow measurement and evalution measurement of the lateral displacement and deceleration. Outputs from this thesis are values of the lateral acceleration necessary for calculation of the shortest lateral displacement time of the motorcycle and 96 videos with course and result of measurements.
Analysis of the Lateral Displacement Time of Motocycles
Keywords: Motocykl; dopravní nehoda; příčné přemístění; brzdné zpomalení.; Motorcycle; accident; lateral displacement; deceleration.