Posouzení možnosti využití alternativních zdrojů v energetickém hospodářství výrobního areálu - Malchar, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Diplomová práce se zabývá otázkou vhodnosti instalace fotovoltaické elektrárny a kogenerační jednotky ve výrobním areálu spol. LIPOELASTIC a.s. a návrhem jejich řešení. Teoretická část popisuje zamýšlený objekt, stávající způsob zásobování energiemi a objasňuje způsob funkce navrhovaných řešení. Praktická část je věnována konkrétním výpočtům v oblasti návrhu a ekonomického zhodnocení jednotlivých investic, včetně jejich kombinace.

The Master’s Thesis prospects the suitability of installing a photovoltaic system and a cogeneration unit in the LIPOELASTIC manufacturing facility and proposes their actual realization. Theoretical part describes said facility, its current energy supply situation and presents the proposed realizations' principle of operation. Practical part contains concrete calculations needed for realizations' proposal and their economic evaluation both independently and jointly.
Possibility of using alternative sources of energy in manufacturing facility
Keywords: Návrh kogenerační jednotky; návrh fotovoltaické elektrárny; obnovitelné zdroje; zelený bonus; OPPIK; kogenerace; fotovoltaický jev; sluneční záření; úspora primárních energií; Cogeneration Unit Proposal; Photovoltaic System Proposal; Renewable Resources; “Green Bonus”; OPPIK; Cogeneration; Photovoltaic Effect; Solar Irradiance; Primary Energy Savings