Interpret Petriho sítí - Blažek, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2020)
Tato práce se zabývá konceptem formalismu Petriho sítí, který umožňuje zkoumat dynamické chování paralelních a nedeterministických systémů. Dále se práce zabývá jeho variantou Objektově orientovaných Petriho sítí (OOPN), jejímž cílem je usnadnit proces modelování systémů objektově orientovaným přístupem. Cílem této diplomové práce je navrhnout vnitřní reprezentaci modelů OOPN vhodnou pro efektivní interpretaci a implementovat překladač z jazyka PNtalk do vnitřní reprezentace. Následně pak navrhnout a realizovat interpret modelů OOPN, který bude umožňovat provádění simulace běhu těchto modelů s tím, že výsledný interpret musí také kromě objektů Petriho sítí umět pracovat i s vybranou podmnožinou objektů z jazyka Java.

This thesis deals with the concept of the formalism of Petri nets, which allows to investigate the dynamic behavior of parallel and nondeterministic systems. Furthermore, this deals with its variant of Object-Oriented Petri Nets (OOPN), which aims to facilitate the process of modeling systems with an object-oriented approach. The aim of this master thesis is to design an internal representation of OOPN models, which is suitable for efficient interpretation and implement compiler from PNtalk language into the internal representation. Subsequently, design and implement an OOPN model interpreter using this internal representation of models, which in addition to Petri net objects, must also be able to work with a selected subset of objects from the Java language.
Interpreter of Petri Nets Formalism
Keywords: Petriho sítě; Objektově orientované Petriho sítě; Překladač; Interpret; Simulátor; Petri nets; Object oriented Petri nets; Compiler; Interpreter; Simulator