Bilance recirkulace vzduchu na chladicím paketu vozidla - Macejka, Kamil (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Cieľom tejto práce je vytvoriť vhodný nástroj pre rýchle analýzy recirkulácie teplého vzduchu na chladiacom pakete, ktorá je jedným z významných faktorov vplývajúcich na jeho účinnosť, zhodnotiť tento vplyv a navrhnúť spôsoby na jeho zníženie. Teoretická časť práce sa venuje popisu problému, preskúmaniu existujúcich štúdií a priblíženiu mechanizmov, ktoré sú súčasťou sledovaného javu. Praktická časť obsahuje analýzu prúdových a tepelných javov v motorovom priestore existujúceho vozidla, ktorej výsledky slúžia ako podklad pre vytvorenie výpočtového modelu s grafickým rozhraním. Tento model je následne použitý na porovnanie vplyvov rôznych vstupných parametrov a na základe výsledkov sú navrhnuté geometrické opatrenia cielené na zníženie negatívneho efektu recirkulácie, ktoré sú vyhodnotené pomocou CFD výpočtov.

The focus of this thesis is to create an effective tool for quick analyses of hot air recirculation at the cooling package, wich is a significant factor that influences its effectivity, to evaluate this influence and to propose viable solutions for its mitigation. The theoretical part of the thesis is devoted to the description of the problem, review of existing scientific studies and introducing the mechanisms responsible for the studied phenomenon. The practical part contains an analysis of flow and thermal effects, whose outputs are used for developing an computational model with a graphical user interface. This model is further used for comparison of effects of various input parameters and based on its results the measures targeted on reduction of recirculation are designed, which are then evaluated using CFD methods.
Air recirculation balance of the vehicle's cooling package
Keywords: chladenie; chladič; kondenzátor; výmenník; recirkulácia; prúdenie; elektromobil; BEV; DrivAer; CFD; cooling; radiator; condenser; heat exchanger; recirculation; air flow; electric vehicle; BEV; DrivAer; CFD