Analýza již revitalizovaného brownfieldu v rámci ČR - Pilčíková, Adéla (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Předmětem bakalářské práce je téma „Analýza již revitalizovaného brownfieldu v rámci ČR“. Práce je rozdělena na dvě části. První, teoretická část, se zabývá přiblížením pojmu brownfield, jejich historií, pohledu na revitalizaci v České republice a okolních státech, a v neposlední řadě analýze jejich četnosti v rámci České republiky. V druhé, návrhové části, je přiblížena daná lokalita návrhu a jsou zde provedeny již konkrétní analýzy vybraného brownfieldu z různých hledisek – urbanistická, ekologická, ekonomická a sociologická analýza. Dále je zde nastíněno vhodné využití a vývoj budoucí lokality v rámci současných trendů udržitelnosti, chytrého a rozvíjejícího se města, případně dostaveb, či úpravy struktury.

The subject of the bachelor's thesis is "Analysis of a Revitalized Brownfield in the Czech Republic." The thesis is divided into two parts. The first, theoretical part, focuses on introducing the concept of brownfields, their history, the perspective on revitalization in the Czech Republic and neighboring countries, and an analysis of their frequency within the republic. In the second, practical part, specific analyses of a selected brownfield from various perspectives are conducted — urbanistic, ecological, economic, and sociological. Furthermore, suitable uses and future development of the site are outlined, considering current trends in sustainability, smart and developing cities, as well as potential infill or structural modifications.
Analysis of already revitalized brownfield in the Czech Republic
Keywords: brownfield; revitalizace; městské plánování; udržitelný rozvoj; obnova městských oblastí; regenerace; Bruntál; urbanismus; areál bývalé nemocnice; městský park; brownfield; revitalization; urban planning; sustainable development; urban renewal; regeneration; Bruntál; urbanism; former hospital site; city park