Analýza formantových oblastí při zpívaných samohláskách - Kukosa, František (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2016)
Práce se zabývá analýzou formantových oblastí mužských hlasů při zpívaných samohláskách pro plný (operní), hrudní a hlavový rejstřík. Výsledky se opírají o zpracování nahrávek pěti zpěváků, pořízených v bezodrazové komoře. Pro analýzu těchto nahrávek ve frekvenční doméně bylo použito algoritmu FFT a analýzy LPC. Výsledky práce popisují podstatu jednotlivých rejstříků z hlediska zapojení formantových oblastí a ukazují na důležitost zapojení zpěvních formantů při zpěvu. Především u operního rejstříku zpěvu, u kterého zpěvní formanty, společně s technikou přirozeného vibrata, zastávají významnou úlohu.

The study analyzes the formant zones of male voices in singing vowels with main focus on opera, chest and head vocal registers. The results of this work are based on the recordings of five singers, taken in an anechoic chamber. For the analysis of these recordings in the frequency domain were used the FFT algorithm and the LPC analysis. The results describe the nature of the individual registers and show the importance of the singing formants for singers. Especially for opera vocal register where the vocal formants, along with a natural vibrato technique, are very important.
Analysis of Formant Areas During Sung Vowels
Keywords: formant; zpěv; hlas; rezonance vokálních dutin; operní rejstřík; plný rejstřík; hrudní rejstřík; hlavový rejstřík; LPC analýza; FFT spektrum; formant; singing; voice; resonance of vocal cavities; opera vocal register; chest vocal register; head vocal register; LPC analysis; FFT spectrum