Návrh konstrukce polohování mikroskopu - Donabauer, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem a realizací polohovacího pivotu průmyslového modulárního mikroskopu ve dvou na sebe kolmých osách pro zajištění kolmého dopadu svazku při měření. Na základě průzkumu současného stavu jsou navržena možná řešení, následuje výběr toho nejoptimálnějšího řešení a poté jeho konstrukční zpracování. Součástí práce je výkresová dokumentace.

This Bachelor thesis deals with design and realization of the industrial modular microscope positioning stand in two axis vertical at each other for providing vertical drop of units at measurement. In term of survey of present state are proposed possible solutions followed by selection of the most optimal one and then its construction process. Design documentation is part of this work.
Design of microscope positioning
Keywords: polohovací pivot; průmyslový mikroskop; stupně volnosti; aretace; polohování; positioning pivot; industrial microscope; levels of freedom; arresting device; positioning