Podchod vodovodu pod dálničním tělesem s využitím mikrotunelu - Hoza, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2017)
Při výstavbě vodovodu Střelice je potřeba překonat těleso dálnice D1. Diplomová práce se zabývá návrhem podchodu dálnice s využitím bezvýkopových technologií. Zvolena je kombinace hydraulického protlačování a štítování. Statický výpočet obsahuje stanovení tlačné síly, návrh opěrného bloku a posouzení protlačovacích trub ze železobetonu.

During the construction of water pipeline Strelice is necessary to overcome the D1 motorway. This thesis deals with design of the motorway crossing using trenchless technologies. Combination of pipejacking and shield tunneling is chosen. Static calculation includes determination of the jacking force, proposal of the thrust block and assessment of the reinforced concrete jacking pipes.
The aqueduct under the highway through of the microtunnel
Keywords: vodovod; bezvýkopové technologie; mikrotunelování; hydraulické protlačování; štítování; injektáž; protlačovací trouba; water pipeline; trenchless technologies; microtunneling; hydraulic pipe jakcing; shield tunneling; grouting; jacking pipe