Způsoby měření geometrických tolerancí - Juráňová, Bára (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Bakalářská práce se zabývá rozborem geometrického tolerování strojních součástí. V této práci jsou objasněny pojmy a definice spojené s geometrickým tolerováním, rozebrány metody měření jednotlivých geometrických tolerancí spolu s popisem měřicích přístrojů a měřidel. Je zde také navržena metoda pro volbu geometrických tolerancí, která je aplikována na hřídeli radiálního ventilátoru. Následně je popsáno měření předepsaných tolerancí pro tuto součást.

The bachleor’s thesis deals with the analysis of geometric tolerancing of machine parts. The work clarifies the terms and definitions of geometric tolerancing. Simultaneously, the specifications of measuring with measuring devices and gauges, can be found here. The work also proposes a method for aplication geometric tolerance, wich is apply to the shaft od radial fan. Subsequently, the measurement of the prescribed tolerances for this part is described.
Methods for measuring the geometrical tolerances
Keywords: Tolerance; závislé tolerance; úchylkoměr; hřídel radiálního ventilátoru; Tolerance; dependent tolerances; dial indicator; shaft of radial fan