Vliv magnetického a elektromagnetického pole na signály přenášené optickými vlákny - Schneider, Tibor (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2021)
Diplomová práca sa zaoberá vplyvom magnetického a elektromagnetického poľa na signály prenášané optickým vláknom. Následne sú vyhodnotené a zanalyzované výsledky jednotlivých nameraných hodnôt, ktoré boli merané pomocou interferometru a polarimetru. Prvá časť práce sa zaoberá teoretickým rozborom princípov interferencie a polarizácie svetla. Ďalej vysvetľuje základné fungovanie vyššie spomenutých prístrojov a taktiež imunitu optického vlákna voči EMI. V druhej časti práce sú predstavené vybrané zariadenia a technológie, ktoré boli použité ako zdroj elektromagnetického či magnetického žiarenia. Následne sú vykreslené jednotlivé javy ako v časovom priebehu tak aj za pomoci spektrogramu, či Poincarého gule. Z nameraných môžeme usúdiť, že bežne dostupné technológie, ktoré boli pre diplomovú prácu vybrané, nespôsobia prenášanému signálu v optickom vlákne väčšie negatívne účinky, ktoré by mohli prenášaný signál znehodnotiť.

The diploma thesis deals with the influence of magnetic and electromagnetic fields on signals transmitted by optical fibers. Subsequently, the results of individual measured values are evaluated and analyzed, which were measured using an interferometer and a polarimeter. The first part deals with the theoretical analysis of the principles of interference and polarization of light. It further explains the basic operation of the above-mentioned devices as well as the immunity of the optical fiber to EMI. The second part of the work presents selected devices and technologies that were used as a source of electromagnetic or magnetic radiation. Subsequently, individual phenomena are plotted both in the course of time and with the help of a spectrogram or Poincaré sphere. From the measured results we can conclude that the commonly available technologies, which were selected for the diploma thesis, will not cause greater negative problems to the signal on measured frequencies in optical fibre, that could degrade the transmitted signal.
Influence of magnetic and electromagnetic fields on signals transmitted by optical fibres
Keywords: polarizácia; polarimeter; interferencia; interferometer; elektromagnetické pole; optické vlákno; elektromagnetická interferencia; polarization; polarimeter; interference; interferometer; electromagnetic field; optical fibre; electromagnetic interference