Stanovení hodnoty podniku výnosovou metodou - Přibylová, Michaela (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2025)
Diplomová práce je zaměřena na odhad objektivizované hodnoty podniku s využitím výnosových metod, konkrétně diskontovaných peněžních toků a ekonomické přidané hodnoty. Teoretická část je věnována vymezení základních pojmů a metodických postupů. Praktická část zahrnuje strategickou a finanční analýzu, které jsou východiskem pro prognózu generátorů hodnoty, sestavení predikovaného finančního plánu a určení nákladů na kapitál. Na základě těchto výstupů je následně stanovena hodnota podniku k 1. 1. 2024.

The diploma thesis focuses on the estimation of the objectified value of the company using income methods, specifically discounted cash flows and economic value added. The theoretical part is devoted to the definition of basic concepts and methodological procedures. The practical part includes strategic and financial analysis, which are the basis for forecasting value generators, constructing a predicted financial plan and determining the cost of capital. On the basis of these outputs, the value of the company as at 1 January 2024 is subsequently determined.
Valuation of the Firm by Using Income Capitalization Approach
Keywords: hodnota podniku; oceňování; strategická analýza; finanční analýza; generátory hodnoty; finanční plán; průměrné vážené náklady kapitálu; výnosové metody; metoda diskontovaných peněžních toků; metoda ekonomické přidané hodnoty; company value; valuation; strategic analysis; financial analysis; value drivers; financial plan; weighted average cost of capital; income methods; discounted cash flow method; economic value added method