Testovací polygon pro kvantovou distribuci klíčů - Širjov, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2021)
Diplomová práca je zameraná na objasnenie problematiky kvantovej distribúcie kľúčov (QKD) a vysvetlenie princípu fungovania samotného prenosu kvantového signálu. Následne sú porovnávaní komerční distribútori QKD a ich jednotlivé zariadenia. Praktická čast práce sa v prvej časti zaoberá prenosom kvantových kľúčov v simulačnom prostredí QKDNetsim. Druhá časť je zameraná na návrh a zostrojenie testovacieho polygónu, na ktorom bude možné testovať čo najviac možností zapojenia optickej siete s prenosom kvantového signálu s bežnými dátami v jednom vlákne. V poslednej časti sú vytvorené simulácie rôznych druhov filtrov pre potlačenie šumu v programe VPIphotonics a otestované možnosti simulátora QKDNetsim.

The aim of this masters thesis is to explain quantum key distribution (QKD) and principle of signal transmission in the quantum channel. Further this thesis complains commercial distributors of QKD technologies and their individual appliances. Practical part of the thesis is separated to 3 parts. First part handles transmission of quantum keys in QKDNetsim simulator. Second part takes care of design and creation of a test polygon that allows for testing of many optical network configurations with quantum signal and normal data traffic being transmitted in a single fiber. Multiple simulations of use of various filter types to supress the signal noise in the program VPIphotonics and tested by QKDNetsim are shown in the last part of this thesis.
Quantum key distribution test polygon
Keywords: distribúcia; DWDM; fotón; kľúč; kvantum; QKD; QKDN; QKDNetsim; Qubit; vlákno; VPIphotonics; distribution; DWDM; fiber; key; photon; QKD; quantum; Qubit; QKDN; QKDNetsim; VPIphotonics