Elektrické pohony ve strojírenství - Štos, Vojtěch (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
V této bakalářské práci je věnována pozornost základům elektrických pohonů ve strojírenství. Počáteční kapitola je věnována jejich definici a rozdělení. Následující kapitola se zabývá obecnými mechanickými a elektrickými vlastnostmi elektrických pohonů. Zbývající část práce se věnuje podrobnému popisu jednotlivých druhů elektrických poháněcích strojů a zvláštní kapitola je věnována strojům, které své uplatnění nachází především v automatizační technice. Poslední kapitola se zabývá řízením a regulací s přihlédnutím k řízení a regulaci elektrických pohonů.

This bachelor thesis focuses on the basics of electric drives in mechanical engineering. The initial chapter includes their definition and classification. The following chapter deals with the general mechanical and electrical properties of electric actuators. The remaining part of the thesis is devoted to a detailed description of the different types of motors. A special chapter is devoted to motors that find their application mainly in automation technology. The last chapter focuses on the control and regulation with regard to the control and regulation of electrical drives.
Electric drives in engineering
Keywords: Elektrický pohon; vlastnosti elektrických pohonů; vlastnosti elektrických motorů; asynchronní motory; synchronní motory; stejnosměrné motory; motory v automatizační technice; řízení a regulace; Electric drive; properties of electric drives; properties of electric motors; asynchronous motors; synchronous motors; direct current motors; motors in automation technology; control and regulation