Vibrodiagnostika rotačních strojů - Honc, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
Tato bakalářská práce pojednává o vibrodiagnostice točivých strojů se zaměřením na nevývahu tuhých hřídelí. Cílem práce je návrh, realizace a praktické ověření měřicího systému a obslužného programu pro provozní vyvažování tuhých rotorů v jedné a ve dvou rovinách. Předpokladem je využití hardwaru firmy National Instruments a softwaru LabVIEW. V prvních kapitolách se čtenář dočte o vlastnostech vibrací měřených na rotačních strojích, jejich zdrojích a analýze. Další kapitoly se již zaměřují na měřící řetězec a analýzu dat, provozní vyvažování a jeho realizaci.

This bachelor's thesis deals with vibrodiagnostics of rotating machines focusing on unbalance of rigid shafts. The purpose of the thesis has been designing, realization and practical verifying of measurement algorithm and program for balancing of rigid shafts in one and two planes. The prerequisite has been to use hardware of National Instruments company and software LabVIEW. In first chapters, reader will read about characteristics of vibrations measured on rotating machines, their sources and analysis. Next chapters focus on measurement and analysis of data, balancing and its realization.
Vibrodiagnostics of rotating machines
Keywords: Vibrace; vibrodiagnostika točivých strojů; monitoring a údržba založená na měření vibrací; nevyváženost; vyvažování tuhých hřídelí; provozní vyvažování; Vibration; vibrodiagnostics of rotating machines; vibration based monitoring and maintenance; unbalance; balancing of rigid shafts; operational balancing