Optimalizace sinusového čerpadla - Sluše, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Cílem diplomové práce je navrhnout technické řešení minimalizace třecích ztrát, které při provozu sinusového čerpadla vznikají v uložení šoupátkového uzávěru a na oběžném kole. Ztráty vznikající od třecích sil, mají negativní vliv na životnost jednotlivých dílů a ekonomii čerpání. V první části jsou sinusová čerpadla popsána z konstrukčního hlediska a jsou zde uvedeni hlavní výrobci. O návrhu parametrů čerpadel a variantách řešení pojednává část druhá. Závěrečná část se zabývá experimentem a konečným zhodnocením.

The aim of the diploma thesis is to design the technical solution of minimization of frictional losses, which occur when using a sine pump at position of the shaft locking and on the impeller wheel. The losses originating from the frictional forces have a negative influence on the lifetime of individual parts and economy of the pump. In the first part the author describes sine pumps from the constructional point of view and the main producers are mentioned. The second part contains suggestions on the parameters of the pump and various possibilities of solutions. The last part covers the experiment and conclusions.
Optimization of a sinusoidal pump
Keywords: Sinusové čerpadlo; dávkovací čerpadlo; šoupátkový uzávěr; měrná energie; objemové čerpadlo; sinusoida; protiběžné rotory.; Sinusoidal pump; dosing pump; slide valve; measuring energy; volume pump; sinusoid; against running rotors.