Experimentální zkoušky železobetonových prvků namáhaných smykovými účinky - Macek, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2017)
Teoretický návrh a výroba zkušebního tělesa. Zatěžovací zkouška 4-bodovým ohybem na smykové účinky. Provedení zkoušek na mechanické vlastnosti použitých materiálu. Numerická analýza zkušebního prvku v softwaru ATENA 2D. Statický výpočet dle normovaných charakteristik hodnot a reálných hodnot z výsledku zkoušek. Vyhodnocení a porovnání výsledku.

Theoretical design and manufacture of the specimen. Load test 4-point bending shear effects. Tests on mechanical properties of the material. Numerical analysis of the test element software ATENA 2D. Static calculation according to standardized characteristics values and fair values of the test results. Evaluation and comparison of results.
Experimental tests of reinforced concrete members loaded by shear effects
Keywords: Beton; betonářská výztuž; smykové porušení; zatěžovací zkoušky; numerická analýza; statický výpočet.; Concrete; concrete reinforcement; shear violation; load tests; numerical modeling; structural design report