Právo na informace a otevřená data - Gáliková, Miriam (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2019)
Bakalárska práca sa zaoberá problematikou práva na informácie a otvorenými dátami. Teoretická časť práce približuje základné pojmy a právne aspekty otvorených dát z pohľadu súčasne platnej tuzemskej i európskej legislatívy. Pokračovanie teoretickej časti opisuje prekážky v poskytovaní dát a načrtáva možné východiská. Následné opakované využitie informácií verejného sektoru demonštruje webová aplikácia, ktorá je hlavným výstupom praktickej časti bakalárskej práce. Webová aplikácia je založená na dátových sadách, ktoré sú poskytované ako otvorené dáta. Súčasne sa praktická časť práce venuje právnej analýze zvolených dát a opisu implementácie webovej aplikácie.

The bachelor thesis deals with the issue of the right to information and open data. The theoretical part of the thesis describes the basic concepts and legal aspects of open data in terms of current domestic and European legislation. The theoretical part continues with description of obstacles in data provision and outlines possible solutions. Subsequent re-use of public sector information is demonstrated by the web application, which is the main output of the practical part of the thesis. The web application is based on data sets that are provided as open data. At the same time, the practical part of the thesis deals with legal analysis of selected data and description of web application implementation.
Right to Information and Open Data
Keywords: informácie verejného sektoru; právo na informácie; otvorené dáta; webová aplikácia; mapa; vysielač; pokrytie signálom; public sector information; right to information; open data; web application; map; transmitter; signal coverage