Energetická a ekonomická bilance vytápění rodinného domku tepelným čerpadlem - Pešek, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Diplomová práce se zabývá výběrem nejvhodnějšího tepelného čerpadla pro vytápění (a přípravu TUV) modelového rodinného domu, a to zejména z hlediska co nejrychlejší ekonomické návratnosti. Součástí práce je úvod do problematiky tepelných čerpadel a rozdělení tepelných čerpadel podle toho, odkud odebírají nízkopotenciální teplo. Výpočtová část obsahuje výpočet tepelných ztrát a výpočet spotřeby elektrické energie objektu. V další části jsou uvedeny nabídky tepelných čerpadel od předních výrobců (resp. dodavatelů) v České republice, včetně cenové nabídky, která je porovnána z hlediska ekonomické návratnosti tepelného čerpadla. Závěrem je uvedeno ekonomické porovnání spotřeby elektrické energie objektu vybaveného vybraným tepelným čerpadlem oproti ostatním využívaným způsobům vytápění.

The diploma thesis is concerned with selection of the optimal heat pump for model family house heating (and domestic hot water – DHW - preparation) where the preferred aspect is the fastest economic return. As a part of the diploma thesis there is an introduction into the heat pumps field and also heat pumps dividing according to their lowpotential heat withdrawing. Calculating part includes both heat loss and electric energy consumption calculation of the object. Moreover there is stated a presentation of leading heat pump producers in the Czech Republic, including their price bids which are compared with their economic return. In conclusion there is presented an economic comparison of electric energy consumption of the object which is provided with the heat pump in contrast to other regular heating systems.
Energy and economic assessment of heating of family house using heat pump
Keywords: Tepelné čerpadlo; vytápění; spotřeba tepla; Heat pump; heating; heat consumption