Binokulární vidění - Brňák, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Tato diplomová práce se zabývá fyziologií binokulárního vidění člověka pro získání prostorového vjemu z dvourozměrných obrazů pomocí brýlí. Je zde vypracovaná teoretická část o dané fyziologii vidění, dále pak sepsání dostupných metod, které jsou v dnešní době rozšířené pro získání stereoskopické scény. Práce také popisuje snímání dynamické scény pomocí dvojice identických kamer. Zaměřuje se zejména na metodu OFF-AXIS a řeší tematiku s nastavením stereoskopické báze. Dále je zde realizována praktická část, která pojednává o snímání dynamické scény pomocí videokamer, a to s plynulou automatickou regulací vzdáleností kamer. Automatická regulace je provedena využitím paralelního portu a krokového motoru. Pro tento účel je v práci vytvořen hardwarový ovladač a program pro vzájemnou komunikaci. Natočené krátké videosekvence byly promítnuty skupině pozorovatelů a ti vyhodnotili parametry, které byly zadány ve vytvořené anketě.

This masters thesis deals with the physiology of binocular vision people for obtaining two dimensional spatial perception of images with glasses. There are developed theoretical part of the physiology of vision, then writing available methods that are now widespread for obtaining stereoscopic scene. The work also describes shooting dynamic scene using a pair of identical cameras. It focuses mainly on OFF-AXES method and deals with the topic of the settings stereoscopic base. There is also realized a practical part, which works with the capture dynamic scenes using video cameras with a automatic control of cameras distance. Automatic control is performed using the parallel port and a stepper motor. For this purpose it is designed to work in hardware support and a program for mutual communication. Filmed a short movie was screened to a group and those observers evaluated the parameters that were specified in the created poll.
Binocular vision
Keywords: Binokulární vidění; pasivní stereoskopická projekce; aktivní stereoskopická projekce; snímání stereoskopické scény; projekce stereoskopické scény; paralaxa; TOE-IN; AXIS-OFF; paralelní port; krokový motor; Binocular vision; passive stereoscopic projection; active stereoscopic projection; stereoscopic scene capture; stereoscopic scene projection; parallax; TOE-IN; OFF-AXIS; parallel port; stepper motor