Popis elektrických a mechanických blokád na různých typech rozváděče UniGear - Janečka, Jaromír (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
V této bakalářské práci se autor zabývá vysokonapěťovými rozváděči. Konkrétně skříňovými rozváděči vyráběné firmou ABB s.r.o. Je zde proveden popis struktury rozváděče a jeho rozdělení na základní bloky. Jednotlivé bloky jsou popsány a je vysvětlen jejich princip. Dále následuje představení portfolia rozváděčů UniGear. Jsou zde charakterizovány jednotlivé konstrukční varianty a také uvedena tabulka s hodnotami základních parametrů. V další části autor vysvětluje problematiku blokování v rozváděči a uvádí konkrétní instalované elektrické, elektromechanické a mechanické blokády. V závěru jsou vyexportovaná schémata tří modelových rozvoden z programu EPLAN Electric P8, ze kterých lze vyčíst konkrétní zapojení některých blokád užívaných v praxi. V přílohách jsou uloženy fotografie blokád určené pro rozšíření katalogů.

In this bachelor’s thesis author focuses on medium voltage switchgear. Specifically switchgears produced by company ABB s.r.o. There is description of switchgear’s structure divided into basic blocks. Function of each block is described in detail. The second part introduces UniGear family. There is characteristic of their variants with table containing their electrical parameters. In next part author explains interlocking in switchgear and presents specific electrical, electromechanical and mechanical interlocks in switchgear. Next part contains exported schematics of three model substations made in EPLAN Electric P8 software, from which specific connections of commonly used interlocks can be read. Final part includes photographs of interlocks for extension of catalogs.
Description of Electrical and Mechanical Blocking in Various Types of switchgear UniGear
Keywords: Vysokonapěťový rozváděč; struktura rozváděče; rozváděče UniGear; konstrukční varianty; blokády; Medium voltage switchgear; unit compartments; switchgear Unigear; contruction variants; interlocks