Revitalizace statku na bydlení - Kurillová, Monika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2016)
Cílem diplomové práce je projektová dokumentace pro revitalizaci statku na bydlení. Jedná se o komplex čtyř budov ve městě Vitín v jižních Čechách. Objekt byl vybudován v 17.století a spadá do památkové péče. Diplomová práce se zabývá řešením sanací vlhkého zdiva a rekonstrukcí třech budov komplexu. Původní obvodové zdivo je smíšené, střecha sedlová. Objekty A i C jsou dvoupodlažní, objekt B je jednopodlažní. V současnosti je využíván k bydlení pouze objekt C, ostatní slouží jako sklady. Součástí rekonstrukce jsou i přístavby zádveří, krytého stání pro osobní automobil a zimní zahrada. Nové konstrukce jsou navrženy z pórobetonových bloků Ytong, liaporbetonu a zateplení je provedeno stříkanou polyuretanovou pěnou.

The aim of this thesis is project documentation of the revitalization of a farming estate for living purposes. The complex includes four buildings in the city of Vitín in Southern Bohemia. Originally built in the 17th century, this estate falls under the care of historical monuments. This thesis deals with rehabilitation of wet masonry and reconstructing three buildings of the estate. The original perimeter walls are mixed, a gabled roof. Building A and C are two floored, building B is one floor. Presently only building C is used for living, the others serve as storage. Part of the reconstruction includes an extension wind lobby, indoor parking for a personal automobile, and a conservatory. The new structures are designed from aerated concrete Ytong blocks, Liapor and sprayed insulation made of polyurethane foam.
Revitalization of farm housing
Keywords: revitalizace; statek; památková péče; smíšené zdivo; sedlová střecha; přístavby; revitalization; farmhouse; care of historical monuments; mixed masonry; gabled roof; extension