Modul ARM PXA270M a jeho využití jako pobočková ústředna - Vojtíšek, Jindřich (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
V této práci je rozebráno použití operačního systému Linux na bezdiskových zařízeních. Toto je zde řešeno na vývojovém kitu od Voipac PXA270M, který je založen na ARM procesoru. V této práci jsou dále rozebrány distribuce operačního systému Linux pro ARM procesory. Operační systém Linux byl zvolen, protože patří mezi nejflexibilnější operační systémy a je kromě distribuce Red hat a několika speciálních distribucí veden, jako software s otevřeným zdrojovým kódem. Jsou zde popsány protokoly NFS a TFTP, které jsou použity k zavedení operačního systému. V praktické části je rozebráno konkrétně, co je potřeba pro fungování TFTP a NFS serveru na Ubuntu 11.10 a jak je možné je konfigurovat. Je zde ukázáno jak nainstalovat a zprovoznit OpenOCD, aby bylo možné komunikovat s pamětí kitu Voipac PXA270M. Dále je zde popsáno, jak nakonfigurovat zavaděč U-boot pro zavedení operačního systému ze sítě pomocí protokolů NFS a TFTP. Tato práce se dále zabývá instalací pobočkové ústředny Asterisk na kit Voipac PXA270M. Je zde ukázáno jak provést křížovou kompilaci zlib, OpenSSL a ncurses, které jsou potřeba pro instalaci a spuštění Asterisku. Dále je popsán postup křížové kompilace asterisku pro ARM.

This work deals with using the operating system Linux on diskless devices. This is solved on the development kit Voipac PXA270M, which is based on the ARM processor. This work deals further with the distributions of the Linux operating system, which are suitable to use for the device based on the ARM processor. The Linux was chosen because it is one of the most flexible operating systems and the Linux is kept as open source software code, except to the distribution of the Red hat and a few special distributions. The NFS protocol and TFTP are described there. The TFTP and NFS are used to deploy the operating system. It describes there, what are the TFTP and NFS and the principle of their use in computer networks. Practical part is as to, what is needed for the functioning of the TFTP and NFS server on the Ubuntu 11.10 plus how configure them. The OpenOCD is another part of this work. The OpenOCD is designed to work in the device memory. There is shown how to install and run the OpenOCD in order to communicate with the development kit Voipac PXA270M. This work shows how to configure the bootloader U-boot for booting the operating system from the network using the NFS and TFTP. There is described how compile and install PBX Asterisk on Voipac PXA270M with use of cross compiler and how cross compile zlib, OpenSSL and ncurses needed to install nad run Asterisk.
The PXA270M ARM module and its usage as private branch exchange
Keywords: ARM; Asterisk; balíčkový manažer; flash paměť; IP adresa; kernel; Linux; ncurses; NFS; OpenOCD; OpenSSL; PXA270M; RootFS; TCP; TFTP; UDP; U-boot; zImage; zlib.; ARM; Asterisk; package manager; flash memory; IP address; kernel; Linux; ncurses; NFS; OpenOCD; OpenSSL; PXA270M; RootFS; TCP; TFTP; UDP; U-boot; zImage; zlib.