Příprava vybraných mikrobiálních metabolitů z odpadních surovin - Jechová, Iva (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2011)
Tato diplomová práce se zabývá biodegradací syrovátky na vybrané mikrobiální produkty (sacharidy, kyselina mléčná, kyselina octová a ethanol) termofilními bakteriemi rodu Thermus aquaticus a mezofilními bakteriemi rodu Lactobacillus casei a Bacillus coagulans. Pro kultivaci byla jako médium použita syrovátka, ze které byla odstraněna její bílkovinná část a jenž byla obohacena živinami. Na základě kultivací ve fermentoru byly určeny růstové křivky a pomocí metody HPLC byly stanoveny jednotlivé biodegradační produkty.

This diploma thesis deals with the biodegradation of whey on selected microbial products (carbohydrates, lactic acid, acetic acid and ethanol) thermophilic bacteria of genus Thermus aquaticus and mesophilic bacteria of genus Lactobacillus casei and Bacillus coagulans. For cultivation was used as medium whey, from which the proteins were removed and which was enriched with nutrients. On the basis of culture in the fermentor were determined growth curve and the HPLC method were determined individual bioremediation products.
Preparation of selected microbial metabolites from waste materials
Keywords: Syrovátka; Thermus aquaticus; Bacillus coagulans; Lactobacillus casei; růstová křivka; primární metabolity; HPLC; Whey; Thermus aquaticus; Bacillus coagulans; Lactobacillus casei; growth curve; primary metabolites; HPLC