Návrh konstrukce portálového jeřábu s nosností 3500 kg pro dílenské využití - Švestka, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem portálového dílenského jeřábu s nosností 3500 kg, určeného pro manipulaci s plechovými pláty v dílenských prostorách. V úvodní části je provedena rešerše evropských výrobců portálových jeřábů a jejich výrobků. Na základě zjištěných parametrů a konstrukčních řešení je definován požadavek na vlastní návrh jeřábu. Hlavní část práce se zaměřuje na konstrukční návrh nosné konstrukce, návrh a výpočet zdvihového ústrojí včetně lana, bubnu a kladnic. Součástí je také koncepční návrh pojezdového mechanismu a systému napájení prostřednictvím trakčních baterií. Byly provedeny pevnostní výpočty hlavních částí nosné konstrukce s využitím softwaru SCIA Engineer. Dále byla vypracována také výkresová dokumentace nosného rámu jeřábu.

This bachelor thesis deals with the design of a gantry workshop crane with a capacity of 3500 kg, intended for the handling of sheet metal in workshop areas. In the introductory part, research of European manufacturers of gantry cranes and their products is carried out. On the basis of the identified parameters and design solutions, the requirement for the actual design of the crane is defined. The main part of the work focuses on the structural design of the support structure, design and calculation of the hoisting gear including rope, drum and pulleys. Also included is the conceptual design of the travel mechanism and the power supply system via traction batteries. Strength calculations of the main parts of the structure were performed using SCIA Engineer software, in addition, technical documentation of the crane support frame was also prepared.
Design of a gantry crane with a load capacity of 3500 kg for workshop use
Keywords: portálový jeřáb; dílenský jeřáb; zdvihové ústrojí; nosná konstrukce; manipulace s plechy; gantry crane; workshop crane; lifting gear; supporting structure; sheet metal handling