Úsporné ventilátory v technice prostředí - Klügl, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2016)
Tato diplomová práce se zabývá ventilátory, jejich vlastnostmi a charakteristikami. V projektové části je pro zadaný objekt navrženo vzduchotechnické zařízení v centrální a decentrální variantě. Podrobněji se projektová část věnuje návrhu a hodnocení ventilátorů. V experimentální části je provedeno měření parametrů a charakteristik dvou ventilátorů. Výsledky jsou vyhodnoceny a porovnány. Výsledky jsou srovnány s aktuálními požadavky na energetickou účinnost ventilátorů.

This Thesis deals with the fans, their properties and characteristics. The Project part is about design of the HVAC equipment in the centralised and decentralised option for the assigned building. The Project part is focused on the design and evaluation of the fans more specifically. The Experimental part is about measurement of parameters and characteristics of the fans. The results are analyzed and compared. The results are compared with current energy efficiency reguirements for fans.
Saving fans in HVAC systems
Keywords: Vzduchotechnika; ventilátory; účinnost; měření charakteristik ventilátoru; úspory; nucené větrání; Air-condition; fans; efficiency; measurement of fan characteristics; savings; forced ventilation