Nové metody síťování huminových látek - Lepíková, Jana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2014)
Tato bakalářská práce je zaměřena na studium síťování huminových látek. Hlavní náplní této práce bylo nalézt a optimalizovat použití nových činidel pro síťování huminové kyselin. Jako srovnávací huminový vzorek byl v práci použit rovněž komerčně dostupný huminový produkt – lignohumát. Jako síťovací činidla byly v této práci použity vícevazné kovy (CaCl2 a MgCl2) a rovněž kyselina citronová. Ve všech případech docházelo k tvorbě chemicky síťovaných hydrogelů. Všechny připravené hydrogely byly charakterizovány na základě určení jejich vnitřního pH, hustoty a obsahu pevného podílu v hydrogelech. V práci byl rovněž sledován proces stárnutí připravených hydrogelů – synereze. Jako hlavní experimentální metodika pro charakterizaci gelů byla použita metoda reologie. Připravené hydrogely mohou představovat zajímavý materiál pro navazující práce a rovněž pro případné praktické aplikace.

This bachelor thesis was focused on the study of crosslinking of humic substances. The main aim of this work was to find and optimize utilization of new crosslinking agents for humic acids. Commercial product – lignohumate – was also used in the work as comparative sample. Two groups of crosslinking agents were studied in this work – multivalent metals (CaCl2, MgCl2) and citric acid. In all cases the studied hydrogels were cross-linked by means of chemical valences. All prepared hydrogels were characterized using the determination of their inner pH, density and concent of dry matter. The process of aging of hydrogels – syneresis – was also studied. The main experimental method applied for hydrogels characterization was rheology. Prepared hydrogels represent interesting materials for following studies and also for possible future practical applications.
New Methods of Cross-linking of Humic Substances
Keywords: huminové kyseliny; lignohumát; gel; síťování; humic acid; lignohumate; gel; cross-linked